Artikel
Platforms voor het delen van video's zoals YouTube bieden een schat aan inhoud voor bijna elke denkbare situatie. Naarmate de enorme hoeveelheid inhoud en het aantal kanalen toeneemt, wordt het echter steeds moeilijker om te begrijpen of en wanneer u deze inhoud in de kerk kunt laten zien.
Dus is het oké om video's te streamen tijdens uw kerkdiensten en activiteiten?
Simpel gezegd, u moet altijd toestemming hebben van de auteursrechthebbende, ongeacht de bron. CCLI raadt u aan altijd officiële bronnen te gebruiken wanneer u auteursrechtelijk beschermde inhoud afspeelt.
Niet alle video's die worden geüpload naar websites voor het delen van video's, zijn gemaakt door of met toestemming van de eigenaar van het auteursrecht of de licentiegever. Met een duizelingwekkend aantal video's dat elke minuut naar internet wordt geüpload, is het voor geen enkel platform mogelijk om de inhoud die wordt geüpload te controleren. Het is daarom waarschijnlijk dat veel van deze video's inbreuk maken op het auteursrecht, per ongeluk of opzettelijk.
Als u content kunt vinden die is geüpload door een officiële bron, kunt u op een aantal manieren toestemming krijgen die u nodig heeft om dit aan te tonen...
De gemakkelijkste manier voor kerken en organisaties om toestemming te krijgen om geautoriseerde films en televisieprogramma's te vertonen die anders bedoeld zijn voor persoonlijk, privégebruik, is via de Church Video License™. In dit geval wordt de licentie beschouwd als toestemming van de "respectievelijke licentiegever" (zie geautoriseerde studio's/producenten)).
Controleer altijd of de scène is geüpload door de eigenaar van het auteursrecht of iemand die door de eigenaar is gemachtigd. Als de scène is geüpload naar het eigen kanaal van de studio of dat van een officiële partner, kunt u erop vertrouwen dat u inhoud van een officiële bron bekijkt. Studio's kunnen overeenkomsten hebben met derden om hun content voor hen te uploaden. Controleer in dit geval goed of het kanaal officieel is.
Als een scène is geüpload door een persoon, bijvoorbeeld een fan van de film, dan mag deze niet worden beschouwd als gedekt door de videolicentie van de kerk en mag deze daarom niet worden vertoond tijdens kerkelijke activiteiten.
Liedvideo's die de liedteksten laten zien, zodat u ze kunt meezingen, komen steeds vaker voor op websites voor het delen van video's. CCLI's Church Copyright License™ en de CCLI Streaming Plus-licentie™ hebben geen betrekking op het visuele element van een liedvideo. Daarom raden we u aan om, ongeacht de bron, directe toestemming van de eigenaar te hebben voordat u een lied of liedtekstvideo in de kerk vertoont.
Soms kunnen dergelijke video's worden geëmbed op de website van de uitgever met details over hoe ze kunnen worden gebruikt. De beschrijving van de eigenaar of uitgever kan toestemming geven om die video in de kerk te vertonen. Neem bij twijfel echter contact op met de uitgever of auteursrechteigenaar voor bevestiging voordat u de video vertoont.
Als algemene regel raadt CCLI aan om geen andere video's te laten zien zonder de expliciete toestemming van de auteursrechthebbende. Hun directe toestemming vragen is de veiligste manier om ervoor te zorgen dat u legaal handelt en het juiste doet. Als u twijfelt, of als u niet kunt vaststellen wie de eigenaar van het auteursrecht is, raden we u aan een alternatief te zoeken.
Zoals altijd staat ons klantenserviceteam klaar om te helpen. Neem contact met ons op als u vragen heeft.