Over auteursrecht
Auteursrecht is een exclusief intellectueel eigendomsrecht dat wordt gegeven aan de makers van originele muzikale, literaire en dramatische werken. Het auteursrecht beschermt de eigenaar(s) tegen ongeoorloofd gebruik of wijziging van hun werk.
Hoewel de auteursrechtwetten in verschillende landen verschillen, wordt het over het algemeen gedefinieerd door twee primaire rechten: economische en morele.
Het economisch recht stelt de maker in staat om iedereen die zijn werk wil kopiëren, uitvoeren, opnemen of reproduceren voor commercieel of niet-commercieel gebruik in rekening te brengen.
Het morele recht stelt de maker in staat zijn werk te beschermen tegen elke verandering die als aanstootgevend of niet in overeenstemming met zijn wensen kan worden beschouwd.
Kerken, scholen en organisaties maken steeds vaker gebruik van creatief werk bij hun activiteiten. Technologische vooruitgang heeft het mogelijk gemaakt om een breed scala aan inhoud te vinden en te gebruiken, maar het begrijpen van auteursrecht kan een uitdaging zijn. Een ogenschijnlijk eerlijke fout of weglating kan zowel gênant als kostbaar zijn.
CCLI schrijft of handhaaft geen auteursrecht. We zijn hier om het gemakkelijker te maken om de wet en de creatieve mensen die deze waardevolle werken schrijven te eren. We helpen je bij het legaal sourcen en licentiëren van de content die je nodig hebt, terwijl we ervoor zorgen dat eigenaren een eerlijke vergoeding krijgen wanneer hun werken worden gebruikt.
In veel landen is het auteursrecht automatisch, wat betekent dat zodra een werk in een tastbare vorm is gegoten, de maker het auteursrecht bezit en het wordt beschermd door het auteursrecht.
Het auteursrecht biedt over het algemeen zes exclusieve rechten aan auteursrechthebbenden: (1) reproductie, (2) bewerking, (3) distributie, (4) uitvoering, (5) weergave en (6) digitale geluidsopname. Deze rechten beschermen eigenaren op twee manieren. De eerste is economisch, waarbij de eigenaar het recht heeft om elke persoon die zijn werk wil kopiëren, uitvoeren of opnemen voor commercieel of niet-commercieel gebruik in rekening te brengen. De tweede is moreel, het beschermen van het werk tegen elk gebruik of elke regeling die in strijd is met de wensen van de auteursrechthebbende(n).
Het is niet nodig om een werk bij enige vorm van autoriteit te registreren om het te beschermen. Als u echter iets unieks en waardevols hebt gecreëerd, wilt u misschien stappen ondernemen om uw eigendom te bewijzen, om ervoor te zorgen dat uw werk alleen wordt gebruikt zoals u van plan bent en dat u wordt gecompenseerd wanneer dat het geval is.
Het is op zijn minst raadzaam om copyright-informatie bij je werk te voegen. Door het te markeren met het © symbool, het jaar waarin het is gemaakt en de naam van de eigenaar van het auteursrecht, kunnen anderen weten of ze vrij zijn om het te gebruiken of met wie ze contact kunnen opnemen voor toestemming.
Mocht uw werk populair worden, dan kunt u het registreren bij een uitgever of rechtspersoon, die u zou helpen om uw eigendom vanaf een bepaalde datum te bewijzen.
Als je een artiest, auteur of componist bent en je weet niet zeker hoe je je werk moet beschermen, is het een verstandige investering om professioneel advies in te winnen om te beschermen waar je zo hard aan hebt gewerkt.
Publiek domein is de term die een werk beschrijft waarvan alle intellectuele eigendomsrechten zijn vervallen. Wanneer een werk publiek domein wordt, behoort het toe aan en is het vrij beschikbaar voor gebruik door het publiek.
Wanneer worden auteursrechtelijk beschermde werken publiek domein?
Het hangt af van het soort werk en de wetten van een bepaald land. De vervaltermijn is van toepassing op de laatst overlevende auteur van een werk en kan verschillen voor composities, geluidsopnamen, publicaties, films, uitzendingen en zelfs software. De tijd die is gedefinieerd voor werken om in het publieke domein te komen, kan sterk verschillen per land.
Over het algemeen bestaan er afzonderlijke beveiligingen in een compositie en een geluidsopname ervan. Dit betekent dat een opname nog steeds auteursrechtelijk beschermd kan zijn, zelfs als de compositie in het publieke domein is. Evenzo bestaat er meestal een afzonderlijk recht op het zetwerk van een pagina, wat betekent dat een publicatie nog steeds auteursrechtelijk beschermd kan zijn, zelfs als een werk dat erin is opgenomen dat niet is.
Wat kun je doen met werken in het publieke domein?
Zodra een creatief werk in het publieke domein komt, kan het vrij worden aangepast, gearrangeerd en vertaald, en kunnen er zelfs nieuwe auteursrechten worden geclaimd.
Het concept van redelijk gebruik is er een dat in meerdere landen wordt gedeeld, hoewel het soms 'eerlijke verdeling' wordt genoemd.
Wie en wat valt onder redelijk gebruik?
Fair use staat doorgaans het beperkte gebruik of de reproductie van bepaalde werken toe zonder toestemming van de eigenaar van het auteursrecht. Het is alleen van toepassing in bepaalde omstandigheden en er is mogelijk geen strikte definitie van wat en wanneer. Het concept is in het algemeen bedoeld om studenten en onderzoekers in staat te stellen kopieën te maken van korte fragmenten uit een auteursrechtelijk beschermd werk voor niet-commercieel onderzoek of privéstudie, kritiek of recensie, of om verslag uit te brengen over actuele gebeurtenissen. Voor elk gebruik moet voldoende naamsvermelding worden vermeld.
Is fair use van toepassing op kerken of ministeries?
Het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in kerkelijke activiteiten valt over het algemeen niet onder redelijk gebruik. CCLI raadt u altijd aan om de wetten die in uw land van toepassing zijn te controleren voor verduidelijking en bij twijfel contact op te nemen met de auteursrechthebbende(n).
Het internet en de digitale technologie hebben het mogelijk gemaakt om gemakkelijk toegang te krijgen tot creatieve werken. Als gevolg hiervan worden de regels met betrekking tot de legale distributie van digitale bestanden en de manier waarop die bestanden mogen worden gebruikt en opgeslagen steeds complexer.
Bestanden delen
Kerken, scholen en organisaties maken steeds vaker gebruik van internet om toegang te krijgen tot digitale inhoud en deze te delen, of het nu gaat om muziek, afbeeldingen of video. Volgens de wet is de distributie van bestanden door iemand anders dan de eigenaar van het auteursrecht of geautoriseerde wederverkoper echter verboden zonder de dekking van een licentie of directe toestemming. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, e-mail, websites of digitale opslagapparaten.
Formaat verschuiven
Met de toename van het persoonlijke bezit van digitale media (muziek, video's, e-boeken, enz.), kan het handig zijn om rechtmatig gekochte media van het ene formaat naar het andere te kopiëren, bijvoorbeeld van een computer naar een cd. Dit staat bekend als formaatverschuiving.
In de meeste landen is het wijzigen van het formaat voor persoonlijk gebruik niet wettelijk toegestaan. Hoewel er enkele uitzonderingen kunnen bestaan voor bibliotheken, musea en onderwijsinstellingen voor het archiveren of bewaren van bepaalde werken, gelden deze uitzonderingen niet voor personen of kerken. CCLI raadt u altijd aan om de wetten die in uw land van toepassing zijn te controleren voor verduidelijking.